Amsterdam - Birmingham   in 20 minuten (1)

TERUGdiversen_menu.html

Voordat we op de vraag ingaan hoe we in ongeveer 20 minuten de afstand van Amsterdam tot Birmingham kunnen afleggen, komt eerst deze korte uitleg; anders is het best moeilijk te snappen.

Stel we wonen in een wereld, die niet draait, en dus stil staat; dat zien we hierboven afgebeeld (fig. 1). Dit mannetje staat in een wereld, die stilstaan (v = 0 meter per seconde). De vorm die ik hier heb gekozen is een lijn, maar dat zou net zo goed een plat vlak of een bol kunnen zijn; voor ons voorbeeld maakt het niets uit.

In figuur 2 woont een mannetje nu in een wereld, die draait/beweegt en wel met een snelheid van 20 meter per seconde in een bepaalde richting; in ons voorbeeld beweegt de wereld naar rechts met 20 m/s: dat is 72 km/u.

figuur 1: een mannetje woont in een wereld, die stilstaat

figuur 2: een mannetje woont in een wereld, die draait/beweegt

Omdat hij op de wereld staat zal hij er niets van merken, dat hij met de wereld mee beweegt met een snelheid van 20 m/s. Ten opzichte van de wereld staat hij dan stil. Nu is hij naar de winkel gegaan en heeft een draagbare luchtballon met gordel gekocht; zodat hij lekker kan zweven in de lucht; dat is de droom van iedereen, toch? We zien in figuur 3, dat hij met de ballon omhoog gaat in een stilstaande wereld en in figuur 4 en 5 in een bewegende wereld.

figuur 3: een mannetje zweeft in een wereld, die stilstaat

Hij stijgt op en blijft ten opzichte van de wereld hangen. Bedenk, dat hij zich niet verplaatst en als hij uitgekeken is en naar beneden zakt, weer op dezelfde plaats terug komt; hij zal op dezelfde positie landen, als hij opgestegen was.

figuur 4 + 5: een mannetje zweeft in een wereld, die beweegt

Nu stijgt het mannetje met zijn luchtballon op in een wereld die beweegt. In figuur 4 ziet je dat hij opstijgt en los komt van de wereld. Let op: wat er dus vervolgens gebeurd is dat de wereld ten opzichte van hem naar rechts gaat bewegen met een snelheid van 20 m/s. Ten opzichte van de wereld gaat hij dus met een snelheid van 20 m/s naar links. We kiezen dan dat de wereld stilstaat ( v = 0 m/s ); dat is het uitgangspunt. Het gevolg is dan dat hij naar links gaat.

Dit laten we eerst bezinken in onze hersenen; voor we verder gaan

Dit laten we eerst bezinken in onze hersenen; voor we verder gaan

Nu beweegt ons mannetje dus naar rechts met 20 m/s; hij legt dus een afstand af van 20 meter in 1 seconde. Hij blijft echter precies 5 seconden hangen en dan daalt hij terug op de grond; dat is te zien in figuur 6.

figuur 6: een mannetje legt een afstand van 100 meter af

Het mannetje zweeft 5 seconden en met een snelheid van 20 m/s en komt dat neer op een afstand van 100 m (= 20 5).

verderdiversen_amsterdam_birmingham_deel_twee.html
terugdiversen_menu.html